Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ние ще приемем, че сте съгласни.

Получете оферта

Ennovaty

Заслужава ли си преходът към устойчиво пътуване?

В последното десетилетие интересът към електромобилите нарасна значително, но бъдещите купувачи все още имат притеснения относно цената, производителността, практичността и екологичните предимства на електромобилите.

Нека да разгледаме най-често срещаните притеснения, с които се сблъскват потребителите и да разберем дали те са основателни.

1.     Цената е твърде висока

Мнозина избягват електрическите и хибридните модели, считайки ги за прекалено скъпи. Всъщност, електромобилите (EV) стават все по-достъпни. Например, SEAT Mii се предлага на конкурентна цена от €17,900, а Nissan Leaf, един от най-популярните EV модели на пазара, може да бъде закупен за €35,000.

Според проучване в САЩ, собствениците на електромобили спестяват около 632 долара годишно от оперативни разходи спрямо шофьорите на конвенционални автомобили, основно поради по-евтиното "гориво" на километър, тъй като цената на електричество е по-ниска от тази на петрола или дизела.

Освен това, електромобилите имат по-ниски разходи за поддръжка, тъй като те имат по-малко течности (масло и трансмисионна течност), които трябва да бъдат сменени, и много по-малко движещи се части, които се нуждаят от поддръжка или подмяна.

Собствениците на електромобили, в крайна сметка, също ще трябва да сменят батерията на колата си, което може да бъде скъпо. Хубавата новина е, че се очаква повечето EV батерии да издържат около 10 години и докладите показват, че разходите за покупката им ще спаднат значително до момента, в който ще трябва да се заменят с нови.

2.      Електромобилите се движат само на къси разстояния

Причината за тревожност относно ограничения пробег става все по-малко актуална. Множество нови модели електромобили предлагат пробег, сравним с този на автомобили с ДВГ. Hyundai Kona Electric, Chevrolet Bolt EV и Kia e-Niro предоставят пробег от над 400 км, а Tesla Model S Long-Range дори може да измине до 610 км с едно зареждане.

Доклад на Съвместния изследователски център на Европейскатакомисия показва, че средното изминато разстояние на ден е между 40 и 90 км, което прави дори по-старите EV модели способни да се справят с ежедневните разстояния.

3.      Няма достатъчно зарядни станции

Броят на зарядните станции бързо нараства, като в момента в България са налични 1689. Предвид факта ,че повечето хора карат около 40-90 км на ден, е напълно достатъчно просто да зареждат автомобила си у дома през нощта, без изобщо да се налага да посещават обществена станция за зареждане всеки ден.С развитието на мрежата, това безпокойство ще става все по-малко съществено.

4.      Зареждането отнема твърде дълго време

Една от честите заблуди сред потенциалните купувачина електромобили се отнася до времето, необходимо за презареждане на батерията. Но, благодарение на умните зарядни станции за дома , можете просто да включите колата си в контакта, когато се приберете и да я заредите през нощта. Това прави зареждането много по-удобно и означава, че Вашият автомобил е напълно зареден всяка сутрин. А навън, зареждането с бързи зарядни станции, с капацитет от 120kW и повече, Ви дава възможността да зареждате Вашия електромобил само за минути.

5.      Електромобилите не са екологични

Има и известен скептицизъм относно това дали електрическите превозни средства наистина имат по- добро влияние върху околната среда от автомобили с ДВГ. Краткият отговор е „да", електрифицираният транспорт наистина е по-екологичен и проправя пътя към по-устойчиво бъдеще.

Тъй като електромобилите се задвижват с енергия, шофирането им е по-екологично, отколкото използването на конвенционалните автомобили. Благодарение на умните зарядни станции, вече е възможно и зареждането на електромобили директно от слънчевата светлина, правейки процеса още по-екологичен и устойчив.

Друг въпрос се фокусира върху екологичността на производствения процес на електромобилите. Изследванията показват, че електромобилите произвеждат много по-малко емисии през целия си живот от превозните средства с ДВГ. Процесът на получаване на суровини и производство на литиево-йонни батерии обаче генерира отпадъци и вредни емисии. Въпреки това, вече могат да се наблюдават и подобренията на производствените методи. Производството на литиево-йонни батерии днес генерира по-малко емисии от 2017 г. Също така батериите, произведени в Европа, имат по-малък въглероден отпечатък, защото използват по-екологични източници на енергия за захранване на производствените си съоръжения. Процесите на рециклиране също се подобряват, което означава, че повече компании могат да извличат благородни метали от батерии за повторна употреба: това не само ще избегне замърсяването,но ще помогне за ограничаване на нарастващото търсене на суровини, което води до прекомерен добив. Като се имат предвид всички неща, остава ясно, че електромобилите са по-екологичният и по-чист транспортен избор.

Съчетавайки и разглеждайки тези аспекти, става ясно, че инвестицията в електромобил е не само икономически изгодна, но и екологично отговорна стъпка към бъдещето на устойчивото пътуване.

Имате нужда от съдействие?

ENNOVATY

Имате нужда от съдействие?

Не се колебайте да се свържете с нас