Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ние ще приемем, че сте съгласни.

Получете оферта

Ennovaty

Факти и митове за електрическите автомобили Част 2

#4: "ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ АВТОМОБИЛИ ЗАМЪРСЯВАТ ОКОЛОНАТА СРЕДА ПОВЕЧЕ ОТ АВТОМОБИЛИТЕ С ДВИГАТЕЛ С ВЪТРЕШНО ГОРЕНЕ"

Истина: 30%

Ще направим това сравнение въз основа на вредните емисии, които автомобилите произвеждат през целия си жизнен цикъл, който включва производство, употреба, консумация на електроенергия и рециклиране.

Вярно е ,че електрическите автомобили замърсяват околната среда.Една от причините за замърсяването е употребата на изкопаеми горива за производство на електричество и захранване на батериите. Друг фактор, който влияе неблагоприятно, е производството на батерии, което генерира въглероден диоксид.

Хубавата новина е,че все повече компании за производство на коли се фокусират върху намаляването на вредните емисии в производството  като купуват енергия изключително от възобновяеми източници. И пример за това е електрическият Volkswagen ID.3, който е първият автомобил, произведен от компанията с напълно неутрални нетни въглеродни емисии .

При ежедневна употреба първоначалните остатъци от въглероден диоксид от електрически автомобили, причинени в производството, се компенсират сравнително бързо. Според изчисленията всеки електрически автомобил, в сравнение с двигател с вътрешно горене, изминава между 60 000 и 80 000 километра без замърсяване.

Факт: В цяла Европа количесвото отделени вредни емисии от електррическите автомобили е около три пъти по-малко от това, което произвеждат бензиновите или дизелови автомобили през целия им живот.

#5: “БАТЕРИИТЕ ЗА ЕЛЕКТОМОБИЛИТЕ СА ЕКОЛОГИЧНА БОМБА, ГОТОВА ДА ЕКСПЛОДИРА“

Истина: 20%

За производството на батериите се използват материали като литий, никел и кобалт, които са напълно рециклируеми и по-устойчиви от традиционните оловно-киселинни.

Изхвърлените батерии все още са твърде малко в света, за да намалят значително разходите за производството, но освен тяхното рециклиране вече има няколко експеримента, които показват колко възможности за нов живот имат дори след като напуснат автомобила, който са направили.Например, батериите на излезли от употреба електрически автомобили могат да се използват като стационарни акумулатори в продължение на много години или да се използват повторно за фотоволтаични панели.

Дори производителите на автомобили са загрижени за вторичния пазар на батериите. Компанията Nissan използва повторно батериите от своя модел Leaf за да задвижи автоматизираните управлявани превозни средства, използвани при транспортирането на части до всеки от заводи си.

Факт: Когато литиево-йонната батерия вече не може да захранва превозно средство, тя все още притежава около 80% от капацитета си - просто не може да се презарежда достатъчно бързо, което е предпоставка за повторното ѝ използване.

#6: “ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ АВТОМОБИЛИ СА МОДА, КОЯТО ЩЕ ОТМИНЕ“

Истина: 20%

Дори и да не се възприема, обществената подкрепа за електрическите автомобили всъщност става по-широко разпространена. Ако се замислим, по улуците из града забелязваме все повече електрически автомобили ,а в България вече са налице и стимулите за покупката им-  общините получават субсидии, а гражданите данъчни облекчения и безплатни паркоместа.

В световен план преходът от дизелови двигатели към електрически вече е в ход. Автомобилните производители  добавят все повече електромобили към своите серии – нещо повече- вече определиха дати, от които ще произвеждат само „електрифицирани“ автомобили (батерии и хибриди) и/или чисти електромобили.

Ето някои от целите им:

Главният изпълнителен директор  на BMW , Оливър Ципсе : „До края на 2025 г. ще доставим на клиентите общо около 2 милиона напълно електрически превозни средства“

Японският автомобилен производител Honda ще продава само електромобили и хибриди в Европа след 2022 г.

Jaguar Land Rover  заявява ,че до 2023 марката ще бъде изцяло електрическа.

Volkswagen подготвя да пусне на пазара 70 нови електрифицирани модела и заявява казва, че електромобилите ще представляват 70% от продажбите ѝ в Европа през 2030 г.

Факт: Европейската комисия определи за 2035 г., годината, в която трябва да се осъществи преходът към мобилност с нулеви емисии,а продажбата на конвенционални автомобили с ДВГ да бъде забранена.

Имате нужда от съдействие?

ENNOVATY

Имате нужда от съдействие?

Не се колебайте да се свържете с нас