Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ние ще приемем, че сте съгласни.

Получете оферта

Ennovaty

Какво да очакваме за бъдещето на автомобилната индустрия?

За повечето хора плановете за бъдещето се простират до предстоящата година, но за водещите производители на автомобили като Стелантис, VW Груп , Тойота и ГМ, прогнозите се правят за следващите десетилетия.

За да останат конкурентни и печеливши на пазара, производителите трябва да гледат към бъдещето и да успяват да представят постоянни иновации на своите потребители. Не е тайна, че много от тях са се насочили към производството на електроавтомобили или задвижвани чрез водородни горивни клетки.

(VW Group, 2020)

Да вземем за пример корпорацията  Стелантис, чиято основна цел е, до 2030 година 70% от продажбите да бъдат фокусирани върху сегмента на ниско емисионни превозни средства (Stellantis, 2021) . Въпреки глобалната нестабилност , ограниченото наличие на компоненти и  разрастващата се криза в автомобилния сектор, компанията поддържа своето обещание за инвестиция от над 30 милиарда долара в сектора.

Най-големият производител на автомобили в Европа VW груп имат същата визия за бъдещето. Те планират инвестиция от 35 милиарда евро в електроавтомобилните им платформи като MEB и PPE. Клаус Зелмер, член на борда на компанията, потвърждава пред медии, че целта им е до 2033 и 2035 напълно да излязат от бизнеса за производство на коли с ДВГ (Reuters, 2021).

От друга страна, Тойота бяха едни от най-силните противници на напълно електрически автомобили. След като вижда потенциала на пазара, компанията бързо променя първоначалните си позиции. В момента тя планира да продаде повече от 5.5 милиона електрифицирани автомобили, от които повече от 1 милион напълно задвижвани от електрически батерии или хидрогенни горивни клетки (Toyota, 2021).

Производителят General Motors е една от компаниите, които силно инвестират в сегмента на електроавтомобили заради желанието им да се завърнат на пазара като номер 1 по продажби в световен мащаб. Чрез тяхната нова платформа Ultium, компанията планира да достави 30 милиона електроавтомобила на глобално (GM, 2020). Главният изпълнителен директор на компанията, Мари Бара, потвърждава на своя собствен ЛинкедИн профил плановете на компанията да прекрати производството на автомобили с ДВГ до 2040г (Barra, 2021).

(Toyota, 2021)

Естествено, това води до разгорещени спорове сред автомобилните ентусиасти, разделяйки ги на поддръжници и противници. Нека първо разгледаме какви са основните причини за поставените цели от тези водещи компании в сектора.

На първо място трябва да си припомним огромния скандал с VW груп и техните дизелови автомобили. Компанията беше глобена за предоставяне на лъжливи данни за вредни емисии. Този случай е една от причините Европейските власти да следят още по-стриктно  за приложените нови технологии в голямата цел на Европа за намаляване на вредните емисии от коли с 55% до 2030 (European Commission, 2020). Много от големите градове в ЕС като Париж и Милано водят дългогодишна борба за чистотата на въздуха и са прилагали различни мерки с или без успех. София също въвежда нови мерки от 2021г с появата на нови еко стикери, които ще ограничат трафика на по-стари автомобили в определени централни зони на града. Допълнително има и облекчение за безплатното паркиране на електроавтомобили в централните платени зони. Целта е да се намалят отделените емисии в концентрираните централни райони и да се повиши качеството на въздуха. Това донякъде слага и край на спора за екологичността на коли с ДВГ срещу задвижваните с електричество или поне за количеството отделени вредни емисии при придвижване.

Друга важна точка за масовото навлизане на електрически автомобили със сигурност е иновацията на пазара и борбата за този нов сегмент измежду големите брандове. Нововъведенията винаги привличат по-напредничавите потребители и тенденцията за увеличен интерес към електрическите автомобили се засилва с всяка година според множество чуждестранни проучвания. А какво по привлекателно за този сегмент от потребители от един чисто нов автомобил, задвижван от електроенергия.

Не трябва да се забравя и икономията, обещана от производителите, която при сегашните цени на ток и горива е явна, но само времето може да ни покаже дали тези нива ще се запазят или цената на електроенергията рязко ще се повиши заради по-голямото потребление. Автомобилните производители също обещават и скоро да няма съществена разлика между ICE и BEV моделите им, което би улеснило голяма част от потребителите в избора им.

Основният проблем за българския пазар е липсата на каквито и да било стимули подобни на тези във Великобритания или Румъния например, където купувачите на електроавтомобили получават грантове за самия автомобил и за станцията си за зареждане като мотив да изберат по-екологичните модели.

Нашия екип вярва , че електроавтомобилите са бъдещето поради нуждата от по-чисто и икономично придвижване в градска среда,  а защо не и на по- големи дистанции. Въпреки че има много въпроси, които тепърва ще търсят своя отговор като има ли достатъчно добра инфраструктура за зареждане или възможно ли е използването на товарни автомобили на ток,  за нас бъдещето на EV сектора е сигурно.

А вие готови ли сте да се заредите ?

Имате нужда от съдействие?

ENNOVATY

Имате нужда от съдействие?

Не се колебайте да се свържете с нас