Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ние ще приемем, че сте съгласни.

Получете оферта

Ennovaty

Как да подготвите електромобила си за зимата?

Температурите навън падат и е  време да подготвите електрическия си автомобил за зимния сезон. Ето всичко, което трябва да знаете:

Защо студеното време е предизвикателство за собствениците на електромобили?

Електрическите автомобили са издръжливи на екстремни метеорологични условия, стига да се грижите добре за батериите им и да им осигурите допълнителна защита при минусови условия.

През зимата собственицитена електромобили могат да очакват около 20-30% по-нисък обхват на шофиране от обикновено, а основните причини за това са по-ниска производителност на батерията и повишена консумация на енергия.

Електромобилите получават енергия от литиево-йонна батерия,а батериите работят най-добре между 15 и 35 градуса по Целзий. Когато температурата падне много под това, литиевите йони се забавят и не могат да осигурят толкова енергия, колкото обикновено. Това означава, че електромобилът има по-малко налична мощност, която да използва за да се завъртят колелата.

Пробегът на автомобила е допълнително намален, тъй като водачите трябва да отопляват превозните си средства повече през зимата, което изисква много енергия от батерия, която вече работи с по-малко мощност.

Друг проблем, на който шофьорите трябва да обърнат внимание, е, че регенеративното спиране на електрическата кола не е толкова ефективно в студа. Регенеративната спирачна функция позволява на автомобила да възстанови част от загубената енергия по време на забавяне на скоростта. През зимата тази функция не работи добре, защото мощността на батерията е по-ниска. Това означава, че  при шофиране в студено време може да се наложи да използвате ръчно спиране по-често.

Съвети, които да ви помогнат да подготвите вашия електрически автомобил за зимата

С малко допълнително планиране и подготовка ще е възможно да се придвижвате и да пътувате навсякъде, където пожелаете с вашия електромобил през зимата.

1. Излизайте от вкъщи напълно заредени

Зареждайте по-често у дома и винаги излизайте от вкъщи с пълна батерия. По време на лошо време се уверете, че батерията ви е напълно заредена всеки ден.

За по-голяма сигурност никога не оставяйте нивото на батерията да падне под 20%. За да се зарежда в суровия студ, колата ви ще се нуждае от резерв от мощност, за да загрее и да бъде готова за път.

Други начини да помогнете на батерията да остане загрята са използването на вътрешен паркинг и паркиране на слънце, когато е възможно. Ще имате загрети батерия и купе, когато се върнете в колата си по-късно – напълно безплатно!

2. Зареждайте интелигентно

Не забравяйте да помислите предварително и да планирате кога ще имате нужда от най-много заряд за вашия електромобил.

Ако трябва да тръгнете по-рано за работа ,задайте зареждането през нощта, за да сте сигурни, че сте загрели колата и батерията, преди да потеглите. Това ще  помогне и за по-доброто функциониране на регенеративното спиране.

3. Загрейте колата предварително

Преди да тръгнете в студеното време, включете отоплението около 30 минути по-рано, докато колата все още е включена в електрическата мрежа. Това загрява батерията, така че да поддържа по-добър заряд и помага да се увеличи максимално пробега на колата. Но това трябва да се направи, докато колата все още се зарежда, за да се гарантира, че няма да се използва допълнителна енергия от батерията за загряване на колата.

4. Проверявайте гумите си редовно

Ниските температури увеличават плътността на въздуха, което обикновено води до по-ниско налягане в гумите. Според проучване поддържането на правилно налягане в гумите може да увеличи енергийната ефективност на електромобила с 3% до 7%.

5. Обърнете внимание на скоростта

Факторът,който винаги влияе на вашия пробег, е как шофирате вашия електромобил. А през зимата трябва да сте още по-внимателни поради наличието на хлъзгави пътища и намалена видимост. Прекомерното ускорение и спиране, както и шофирането с висока скорост изтощават батерията. Ето защо поддържането на умерена скорост е най-добрият начин да  запазите вашия пробег за по-дълго и да намалите вероятността да загубите контрол над автомобила в коварните зимни условия.

6. Използвайте еко режим

Еко режимът ще помогне за увеличаване на ефективността на батерията по време на студено време.Основната му цел е намаляване на консумацията на енергия и увеличаване на пробега. Това става чрез намаляване на захранването с енергия към задвижващия двигател и функции с висока консумация на енергия- като нагреватели на кабината. Освен това, повечето електромобили ускоряват малко по-бавно в еко режим, тъй като мощността е намалена към двигателя. Това ще направи шофирането ви по-безопасно , защото ще намали възможността за превъртане на колелата по заледени или заснежени пътища.

Имате нужда от съдействие?

ENNOVATY

Имате нужда от съдействие?

Не се колебайте да се свържете с нас