Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ние ще приемем, че сте съгласни.

Получете оферта

Ennovaty

Вярно или Грешно? Факти и митове за електрическите автомобили

За повечето потребители електрическите превозни средства все още са „колите на бъдещето“. И все пак, вече има много налични модели, все по-ефективни и достъпни: бъдещето е по-близо, отколкото може да се вярва.

За съжаление, мнозина се отнасят с подозрение към автомобилите без двигател с вътрешно горене. Защо? Защото има толкова много митове за електрическите автомобили.

Нека се опитаме да разсеем някои от най-често срещаните фалшиви митове.

#1: "ЦЕНАТА НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОМОБИЛ Е ПО-ВИСОКА ОТ ТАЗИ НА АВТОМОБИЛ С ДВИГАТЕЛ С ВЪТРЕШНО ГОРEНЕ"

Истина: 40%

Според текущите изчисления на BMW, електрическият автомобил се оказва по-евтин от автомобила с двигател с вътрешно горене, започвайки от пробег от 100 000 до 150 000 километра.

Изчислението включва покупка, използване и поддръжка. Електрическите превозни средства започват с „недостатъка“ на производствената цена на батериите, но дори и в този случай икономическите предимства ще се появят в бъдеще , тъй като разходите за производство на батерии за електрически автомобили  са паднали с около 87% през последните 10 години. Това прави изграждането на електромобили по-евтино.

Разходите за поддръжка са много по-ниски от тези на дизелови или бензинови автомобили.При електрическия автомобил смяната на масло, например, никога повече няма да ни се налага. Електрическият двигател се състои от по-малко компоненти от двигателя с вътрешно горене, подложени на износване.Напълно електрическия автомобил също така се възползва от безплатния пътен данък и държавни субсидии в много страни.

Дори разходите за енергия вече не трябва да ни притесняват: благодарение на интелигентните функции за зареждане, може да пестим време и пари като зареждаме автомобила си вечер, когато цената на тока е по-ниска. А енергията винаги е по-евтина от бензина или дизела.

Факт: Колкото повече караме електроавтомобила си, толкова по-ниски са разходите ни в дългосрочен план.

#2: "ЗАРЕЖДАНЕТО НА ЕЛЕКТРИЧЕСКИ АВТОМОБИЛ ОТНЕМА ЦЯЛА ВЕЧНОСТ"

Истина: 30%

Вярно е, че ако използваме обикновен домашен контакт, зареждането ще отнеме почти цяло денонощие за да презаредим напълно празната батерия на електрическия автомобил. Ако използваме домашна зарядна станция, ще спестим две трети от времето  - зареждането ще стане за няколко часа, а пък ако използваме публична зарядна станция, процесът може да отнеме няколко минути.

Пример: За пълно зареждане на електроавтомобил с капацитет на батерия 40kwh, ще са нужни 17часа за зареждане с фабричен кабел(мощност 2.3kWh), около 6 часа за зареждане с домашна зарядна станция (7,4kWh)  и около 20 минути, ако зареждаме на публична зарядна станция с мощност 150kWh.

И стигаме до следващата повратна точка за електроскептиците относно зареждането: инфраструктура. Мрежата се надгражда и навсякъде изскачат нови станции за зареждане на електрически автомобили. Съвсем скоро ще срещаме зарядни станции по магистралаите, а след няколко години дори в най-слабо населените региони ще има достатъчен брой станции за зареждане на електрически автомобили, така че тези от нас, които карат електрически автомобили, вече няма да се страхуват да останат незаредени.

Факт: Плануването на времето за зареждане и разстоянието, което искаме да изминем, спестява време и пари.

#3:  "ЕЛЕКТРИЧЕСКИТЕ КОЛИ СА ОПАСНИ"

Всяка нова технология предизвиква недоверие и скептицизъм: Безопасна ли е? Мога ли да се доверя?

Истина: 0%

Както всички превозни средства, одобрени в Европа, електрическите превозни средства гарантират максимална безопасност. Специални системи за безопасност предотвратяват както опасността от пожар, така и токов удар. В случай на авария, например, потокът на тока от батерията незабавно се прекъсва.

Проучвания на немския автомобилен клуб ADAC многократно показват, че рискът от пожар при електрическите превозни средства е толкова нисък, колкото и при автомобилите с двигатели с вътрешно горене. Процесът на презареждане винаги е 100% безопасен и може да се извърши без проблем дори в случай на дъжд.

В ежедневието електрическите автомобили са по-тихи при ниски скорости от колите с двигател с вътрешно горене. Шумът от електрическите автомобили почти не се забелязва в градовете. За да се намали рискът да не бъдат чути от пешеходците, електрическите превозни средства  използват специфичен звук при скорост до 20 км/ч. , след което се деактивира.

Факт: Електрическите автомобили не са опасни.

Очаквайте следващата статия Част 2 с още митове и факти !

Имате нужда от съдействие?

ENNOVATY

Имате нужда от съдействие?

Не се колебайте да се свържете с нас