Използваме "бисквитки", за да гарантираме, че ви предоставяме най-доброто изживяване на нашия уебсайт. Ако продължите да използвате този сайт, ние ще приемем, че сте съгласни.

Получете оферта

Ennovaty

Животът на батерията на електрическия автомобил

Батерията ще надживее ли електрическия автомобил, в който се намира?

По-устойчивa ли е, отколкото си представяте и възможно ли е да удължите живота ѝ?

Нека отговорим на всички тези притеснения относно живота на EV батерията.

Как работят батериите за електрически автомобили?

Батерията на всеки електрически автомобил е изграден от акумулаторни пакети, които се състоят от над 2000 отделни литиево-йонни клетки, работещи заедно, за да захранват автомобила. Тези клетки наподобяват клетките, използвани при батериите на мобилните телефони или лаптопи, но същевременно са много по-надеждни и със значително по-дълъг живот.

Причината за това е, че литиево-йонните батерии при електромобилите са проектирани с много по-висока енергийна плътност, за да съхраняват повече енергия в даден обем и са по-ефективни,когато разреждат енергията си, като в същото време изискват малко или никаква поддръжка.

В допълнение, батериите за електрически автомобили притежават защитна система за управление на батерията (BMS),която предотвратява разграждането на батерията. BMS контролира зареждането и разреждането на батерията и гарантира, че това се извършва по начин, който е най-малко вреден за клетките на батерията. По този начин се запазва ефeктивността и живота на батерията, поради което батериите живеят много по-дълго от тези на вашия телефон или лаптоп (които нямат BMS).

Каква е продължителността на живота на батериите на електрическите автомобили?

Въпреки че, литиево-йонните батерии са ефективни, те не издържат вечно.

Производителите на електромобили предлагат 8-годишна гаранция на батерията и покритие между 100 000–150 000 мили (160 000 до 240 000 километра), в зависимост от конкретния модел.

Според Министерството на енергетиката на САЩ днешните батерии за електромобили трябва да издържат много след гаранционния си период, като твърдят, че експлоатационният живот на  акумулаторни пакети е между 12 и 15 години,ако се използват в умерен климат.

Опитът на производителите също доказва това твърдение. Nissan, например, продава електрически автомобили от 12 години и изпълнителният директор Ник Томас заявява,че почти всички EV батерии, които са произвели през това време, все още се използват. От друга страна, Tesla съобщава, че нейните автомобили имат среден живот от около 200 000 мили в САЩ и 150 000 мили в ЕС.

С други думи, батериите за електроавтомобили се очаква да издържат повече от превозното средство, в което се намират.

Как да удължите живота на батерията на вашия електрически автомобил?

Ето три основни стъпки, които можете да предприемете, за да удължите живота на батерията на вашия електрически автомобил.

1. Останете между 20% и 80%  заряд

Препоръчително е да избягвате зареждането на автомобила си до 100%. Въпреки че, пълното зареждане ви осигурява най-дълго време за работа, то може да навреди на продължителността на живота на батерията. Това важи за всички литиево-йонни батерии. Техният капацитет ще намалява леко всеки път, когато ги зареждате над приблизително 80% или им позволите да паднат под 20%. Поради това е препоръчително да не го оставяте да се зарежда цяла нощ, всяка вечер. Най-добре е да го поддържате в средните диапазони – например да го оставите да се изтощи до 25% и след това да го заредите до 75%.

Благодарение на умни зарядни станции, вие ще можете да контролирате зареждането според вашите нужди. Производителите също осъзнават този проблем и сега много модели електромобили имат вграден буфер, който спира батерията да достигне до 100% или 0% заряд.

2. Избягвайте екстремни температури

Батериите на електромобилите трябва да поддържатумерена температура, за да приемат, задържат или разреждат електричество,поради което имат интелигентни системи за управление на топлината. Но когато не зареждате, тези системи разчитат на мощността на батерията ви, за да вършатработата си.

Следователно,ако паркирате колата си на горещ асфалтов паркинг, системата за термично управление може да работи непрекъснато, за да поддържа температурата на батерията под контрол. Батерията ще се изтощи от самото охлаждане.

По същия начин системата за управление на топлината ще се опита да поддържа батерията на подходяща температура по време на застудяване.

Препоръчително епри много горещи или много ниски температури да включите колата да се зарежда,когато е паркиран,така че батерията да може да поддържа оптимална температура, без да намалява заряда. Ако нямате тази възможност, в горещ ден се опитайте да паркирате на сянка, а през зимата паркирайте в гараж, а не на улицата.

3. Избягвайте постоянното използване на DC бързо зареждане

Ако батерията вие на път да се изтощи, бързото зареждане е отличен избор. Но за сметка на това, огромното количество ток, което попада в батерията за кратко време, я натоварва и намалява нейния капацитет.

Редовното използване на DC бързо зареждане ще ви струва около 1 процент от капацитета на батерията на година. Например, ако избягвате бързото зарежданена електромобила си, може да имате 80 процента капацитет след 10 години нормална употреба, а ако бързото зареждане е вашият основен метод за зареждане,тогава вашият капацитет ще бъде 70 процента след 10 години.

За да увеличите максимално живота на батерията, препоръката е да зареждате по-често с по-бавни (AC) зарядни устройства.

Истината е, че днешните EV батерии неизбежно ще се нуждаят от подмяна в бъдеще. За щастие,съвременните батерии за електромобили трябва да се окажат безпроблемни за поне първите 8 години на употреба - вероятно дори и повече. А благодарение на бързото развитие на технологиите, очакваме животът им да се увеличи – както и да станат по-евтини, по-малки и дори по-леки.

Имате нужда от съдействие?

ENNOVATY

Имате нужда от съдействие?

Не се колебайте да се свържете с нас